Банер
Српски
Саша Јаковљевић
Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитет у Београду.

indent Увод
Поштовани читаоци, Пред Вама је нови број часописа Физичка култура (вол. 64, бр. 1) у новом руху. Часопис Физичка култура излази већ 63 године и један је од најстаријих часописа ове врсте у Европи и свету. Први број је изашао далеке 1947. године док је већина, данас релевантних часописа из ове области, почела да излази крајем шездесетих и почетком седамдесетих година прошлог века или још касније. Током свих тих година, посебно током седамдестих и осамдесетих година двадесетог века, часопис је био веома значајан извор нових научних и стручних информација за домаће и иностране читаоце. У последње две децније неповољне друштвене, политичке и економске прилике у Србији нису ишле на руку интензивном развоју часописа на међународној научној сцени.

   
 
Славко Трнинић, Миливоје Каралејић, Саша Јаковљевић, Игор Јеласка
Кинезиолошки факултет, Свеучилиште у Сплиту; Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитет у Београду.
indent Сажетак
Кошарка се с гледишта експертних тренера и играча, може посматрати као екипна спортска игра, која се може приказати као уређен низ послова које сваки играч треба обавити с обзиром на позицију и улогу унутар одређеног модела тактике игре. Намера овог истраживања је утврђивање структуре латентних фактора, идентификација и анализа групе послова у игри у скупу основних атрибута или варијабли, разврставање послова у релативно хомогене групе те утврђивање разлика између добијених група послова. Како би се наведено могло постићи, било је потребно конструисати мерни инструмент (упитник) за регистрацију знања у кошаркашкој игри. За карактеризацију ентитета (послова у игри) било је одабрано 15 основних атрибута према којима је оцењивање обавило 10 компетентних стручњака. У простору истраживања коришћена је факторска анализа под компонентним моделом уз коришћење Гутман-Каизеровог критеријума и ОБЛИМИН ротације. На тај начин изоловане су 4 латентне димензије у простору основних атрибута именоване као: унутрашњи играчи, ток игре, спољни играчи и подпростор Ц. Поред факторске анализе коришћена је хијерархијска метода разврставања где су послови у простору основних атрибута игре разврстани у четири релативно хомогене групе послова које су интерпретиране као групе А, Б, Ц и Д. • Група А - послови које обављају унутрашњи играчи (крилни центар и центар) у зонама А и Б те у транзицијском и постављеном нападу, • Група Б - послови које обављају унутрашњи играчи у зонама А и Б, у задњем пољу те у транзицијској и постављеној одбрани. • Група Ц - послови које обављају спољни играчи на целом игралишту, у предњем и задњем пољу те у транзицијској и постављеној одбрани. • Група Д - послови које обављају спољни играчи на целом игралишту, у предњем и задњем пољу те у транзицијском и постављеном нападу. Утврђена сазнања могу непосредно утицати на израду планова и програма учења и вежбања кошаркаша, на израду нових средстава за праћење утакмица, на анализу кошаркашке игре, на евалуацију учинка играча, те чине темељ за реализацију даљих истраживања на подручју анализе екипних спортских игара.
Кључне речи КОШАРКАШКА ИГРА / ПОСЛОВИ / ЕКСПЕРТИ / ФАКТОРСКА АНАЛИЗА / КЛАСТЕР АНАЛИЗА / ДИСКРИМИНАТИВНА АНАЛИЗА
 
Александар Jанковић, Веселин Јелушућ, Бојан Леонтијевић
Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитет у Београду; Фудбалски савез Боцване.
indent Сажетак
Примарни циљ ове студије био је да се испрати динамика развоја моторичких способности полазника организоване Школе фудбала "Диф" у годишњем циклусу тренинга. Такође, задатак ове лонгитудиналне студије, био је и да оцени програм рада школе, односно њен утицај на развој моторичких способности младих фудбалера. Дванаест фудбалера старије групе (10 ± 0.9) и петнаест фудбалера млађе узрасне групе (7.3 ± 0.8), Школе фудбала "Диф" учествовали су у истраживању. Експеримент је подразумевао две сесије тестирања, организоване у размаку од дванаест месеци, између којих је спроведен организован фудбалски тренинг. Програм рада подразумевао је три тренинга недељно који се састојао из: 10-15 мин. загревања са лоптом (нпр. жонглирање, вођење лопте, понављање научених техничких елемената и сл.), 10-15 мин. вежби координације (нпр. трчање, преко мердевина, препона и сл.), 20-25 мин. обучавања техничког елемента (нпр. дриблинг, додавање, ударац по лопти и сл.) и 10-15 мин. игру усмерену на постизање гола (игра на два гола, игра на четири гола и сл.). У тестирању су били укључени тестови за процену брзине, опште и специфичне агилности, као и индиректни тестови за процену снаге ногу. Добијени резултати указују да је програм рада позитивно утицао на развој моторичких способности полазника школе, у већини праћених варијабли. Програм рада имао је већи утицај на боље резултате у ретесту код полазника старије групе, док је код полазника млађе групе, програм највише утицаја имао на специфичну агилност са и без лопте. На основу добијених резулта праћења развоја моторике и евалуације програма рада, предлажу се одређене модификације датог програма, пре свега у раду са млађом узрасном групом.
Кључне речи ТЕСТИРАЊЕ / ПРОГРАМ РАДА / СЕЛЕКЦИЈА / ТРЕНИНГ
 
Александар Јањић, Дејан Сузовић, Александар Јанковић
ФК Бежанија, Београд; Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитет у Београду.
indent Сажетак
Кондициона припрема представља сложен и свеобухватан процес примене више програма за развој и одржавање функционалних и моторичких способности. Предмет овог истраживања је утицај спроведеног плана и програма тренинга током летњег припремног периода на промене моторичких способности фудбалера ФК "РАД" из Београда. Узорак испитаника чинили су двадесет сениора, ФК "РАД" из Београда. Прво тестирање (Т1) је извршено на почетку припремног периода, а друго тестирање (Т2) је извршено на крају припремног периода. Одабраним тестовима процењиване су моторичке способности које утичу на ефикасност испољавања у фудбалу, брзина, снага, агилност, гипкост и издржљивост. У припремном периоду реализовано је 55 тренинга на терену и 14 тренинга у теретани. Добијени резултати указују на веће или мање промене које су се дешавале у току летњег припремног периода. Промене које су настале као последица тренинга су различите у звависности од теста. У припремном периоду, између Т1 и Т2 највеће позитивне промене 6,70% забележене су у ЈО-ЈО интермитентном тесту опоравка ниво 1, а негативне -11% у тесту Серија вертикалних скокова и ове промене су статистички значајне.
Кључне речи ФУДБАЛ / ТЕСТИРАЊЕ / МОТОРИЧКЕ СПОСОБНОСТИ / ТРЕНИНГ / ПРИПРЕМНИ ПЕРИОД
 
Јелена Ивановић, Миливој Допсај, Горан Нешић, Ратко Станковић - Републички завод за спорт; Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитет у Београду; Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитет у Нишу.
indent Сажетак
Циљ рада је дефинисање разлика код различитих индикатора за процену изометријске експлозивне силе мишића екстензора ногу (RFDLEGEXTISO) у односу на пол. Тестирано је 71 испитаника распоређених у 2 групе према полу: мушкарци N=39, жене N=32. За процену експлозивне изометријске силе мишића екстензора ногу коришћена је стандардизована опрема, тензиометријска сонда и стандардизован тест у седећој позицији. Код скоро свих праћених индикатора за процену изометријске експлозивне силе опружача ногу измерене су веће вредности код испитаника мушког пола и то на нивоу Wilks Lambda 0.475, F=5.925, p=0.000. Статистички значајне разлике утврђене су у следећим испитиваним варијаблама: код RFDBASICLEGEXTISO F=29.788, p=0.000; код RFD50%LEGEXTISO F=6.674, p=0.012; код IndexSNGBASIC F=12.731, p=0.001; код RFD30%LEGEXTISO F=7.750, p=0.007; код RFD50-100%LEGEXTISO F=26.558, p=0.000; код RFDallomLEGEXTISO50% F=3.370, p=0.000; код RFDallomLEGEXTISO30% F=4.545, p=0.037; код RFDallomLEGEXTISO F=25.421, p=0.000; и код Koef S/A gradijent. F=4.592, p=0.036. Дистрибуција резултата и вредности коефицијента варијације свих посматраних варијабли код испитаника мушког пола је у границама нормале, поуздана и хомогена, код субузорака жена резултати су показали да код појединих варијабли постоји одступање дистрибуције од нормалне расподеле, те се генерално нови индикатори могу користити у аналитици и дијагностици а добијени резултати се могу користити као критеријуми у различите сврхе тестирања, за процену експлозивне мишићне силе екстензора ногу код популације оба пола или у сврху процене полног и контрактилног диморфизма. Сем код варијабле Koef S/A gradijent, резултати свих испитиваних апсолутних и релативизованих индикатора показују да су веће вредности измерене код испитаника мушког пола. Највећа разлика измерена је код RFD50-100%LEGEXTISO (170.63%) а најмања код IndexSNGSPEC (11.21%).
Кључне речи ПОЛНИ ДИМОРФИЗАМ / ОПРУЖАЧИ НОГУ / ЕКСПЛОЗИВНА СИЛА
 
Бранко Поповић
О.Ш. "14. oктобар", Београд.
indent Сажетак
Основни циљ овог рада био је да се утврди динамика учења и степен повезаности морфолошких и моторичких карактеристика студената ФФК (генерација школске 94/95. године), са успехом учења кључних џудо техника, предвиђених планом и програмом наставе из џудоа. Узорак испитаника, састојао се од 58 студената четврте године студија (мушкараца од 23-26 година), доброг здравственог статуса, који се до примене актуелног програма, нису бавили џудоом. Варијабле предикторског типа (морфолошке и моторичке), процењиване су стандардним процедурама само на почетку програма наставе. Критеријумске варијабле, које су сачињавале кључне технике ублажавања падова и кључне технике бацања из програма наставе џудоа, добијене су на почетку и крају семестра извођењем просечних оцена од стране пет компетентних професора. Статистичком анализом утврђено је да између већине морфолошких и моторичких варијабли, и успеха у савладавању програма наставе из џудоа, не постоји статистички значајна корелација. Ипак, уочена је статистички значајна повезаност динамике савладавања програма са репетитивном снагом прегибача и опружача руку, што нам даје за право да тестове које смо користили за оцењивање ових варијабли, предложимо за увршћење у батерију тестова који се користе у џудо спорту. Сматрамо да је основни разлог недовољне повезаности предикторских и критеријумских варијабли, тај што се ради о популацији студената ФФК, од којих се у складу са наставним програмом из џудоа, захтева поштовање стандардне форме школске технике, а не и карактеристике брзине и снаге које ту технику прате у спортској џудо борби.
Кључне речи ДИНАМИКА / УЧЕЊА / КОРЕЛАЦИЈА / МОРФОЛОШКЕ / МОТОРИЧКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ / ЏУДО ТЕХНИКЕ
 
Роберт Ропрет
Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитет у Београду.
indent Сажетак
Скијање као сезонски спорт има ограничене могућности специфичног тренинга. Зато је пожељно да "суви" тренинзи имају одређен степен сличности подражавања покрета такмичарске технике. Вежбе морају бити у сагласности са параметрима који одређују структуру покрета на скијама. Предмет рада је утврђивање могућности да се тренинг на ролерима уврсти као саставни део "сувог" тренинга. Анализом резултата досадашњих истраживања настојало се утврдити у којој мери се поклапају основни параметри елемената технике слалома на скијама (СЛ) и слалома на ролерима (ИСЛ): положаји и међусобни односи сегмената тела, активност актуелних мишићних група (режим рада, степен активације) и кинематика покрета (трајање појединих фаза заокрета) и др. Резултати претходних истраживања указују на координативну блискост технике промене правца на скијама и на ролерима. Евидентне су поједине разлике у брзини кретања, интензитету испољавања силе, тачкама оптерећења, као и сличности у положајима сегмената тела, ангажованости актуелних мишићних група, интензитету мишићног напрезања и др. Сазнање о сличностима и разликама може унапредити примену ролера у тренингу скијаша. Промене појединих парематара (нагиб терена, брзина кретања) могу значајно допринети позитивном трансферу када је у питању структура покрета у скијању.
Кључне речи ТЕХНИКА СКИЈАЊА / ТРЕНИНГ / РОЛЕРИ / СЛАЛОМ
 
Божо Бокан
Факултет спорта и физичког васпитања, Универзитет у Београду.
indent Увод
Ове године (26-28. маја 2010.) у Русији је одржана Међународна научна конференција под називом: "Теорија и методика физичке културе и спорта: наслеђе оснивача и перспективе развоја", чији је домаћин био Руски државни универзитет физичке културе, спорта и туризма у Москви (РГУФКСиТ). Конференција је посвећена 85-годишњици рођења, једног од родоначелника интегративне теорије физичке културе, проф. др Л.П.Матвеева. Због тога што није могао да лично учествује у раду међународне конференције, аутор овог приказа књиге жели да допринесе упознавању стручне и научне јавности у простору физичке културе, са ликом и делом једног од доајена физичке културе у свету, кроз његово последње дело које је круна његовог стваралаштва.